Drept penal

Medierea în Dreptul Penal

Medierea conflictelor rezultate în urma săvârșirii unor fapte de natură penală răspunde nevoilor victimei și poate avea ca efect exonerarea de răspundere penală pentru inculpat.

Despre solutionarea conflictelor pe cale amiabila in materie penala, practica demonstreaza ca medierea reprezinta una dintre cele mai interesante optiuni pentru parti, si poate sta la baza solutionarii atat a laturii penale, cat si a laturii civile, ale unei cauze penale.

Procedura medierii  este pretabila infractiunilor pentru care, potrivit legii,  retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala si are ca scop protejarea echidistanta a drepturilor partilor printr-o negociere facilitata de un mediator.

Urmatoarele tipuri de infractiuni pot fi supuse medierii

conform art. 67 alin. 2: ”in latura penala a procesului, dispozitiile privind medierea se aplica numai in cauzele privind infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala”,

–  lovirea sau alte violențe (art.193), vătămarea corporală din culpă (art.196), amenințarea (art.206), hărțuirea (art.208), violul (art.218,alin.1,2 și 5), agresiunea sexuală (art. 219,alin.1 si 5), hărțuirea sexuală (art.224), violarea de domiciliu (art.224), violarea sediului profesional (art.225), violarea vieții private (art.226), divulgarea secretului profesional (art.227), furtul (art228), furtul calificat (art.229), urtul în scop de folosință (art. 230), faptele săvârșite între membrii de familie, de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuiește împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta (art.231), abuzul de încredere (art.238), abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor (art.239), bancruta simplă (art.240), bancruta frauduloasă (art.241), gestiunea frauduloasă (art.242), abuzul de putere (art. 245), distrugerea (art.253,alin. 1,2 și 6), tulburarea de posesie (art.256), asistența și reprezentarea neloială (art.284), nerespectarea hotărârilor judecătorești (art.art.287alin.1 lit.d-g, alin.2), violarea secretului corespondenței (art.302), abandonul de familie (art.378), nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorilor (art.379), împiedicarea exercitării libertății religioase (art.381).

Partile pot apela la serviciile unui mediator impreuna sau separat, din proprie initiativa sau la recomandarea organelor judiciare, care, conform  art. 81 si 83 din Noul Cod de Pr. pen.,  au obligatia de a le face cunoscut acest drept, fara a le putea  constrange.

Medierea penala poate avea loc înainte de inceperea procesului penal– situatie care suspenda pentru trei luni termenul înăuntrul căruia partea vătămată poate formula plângerea prealabilă, in vederea desfasurarii procedurii de mediere. Intelegerea partilor consemnata in acordul de mediere, va împiedica inceperea procesului penal.

In caz contrar, Art. 69 alin. 2 din Legea 192/2006, subliniaza ca, ” in lipsa unui acord privind intelegerea totala a partilor, termenul pentru introducerea plangerii prealabile își va relua cursul din momentul încheierii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare”.

Daca partile aleg medierea dupa declansarea procesului penal  –   procurorul/judecatorul acorda un termen de 3 luni de suspendare a procedurii penale, de la momentul prezentarii de catre parti contractului de mediere. (art. 312, al 3, cod procedura penala).

Daca acordul de mediere intervine in faza de urmarire penala in cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul, in anumite conditii, sub rezerva  sanctiunii de  revocare a  masurii de renuntare la urmarirea penala. poate  dispune  suspectului/inculpatului obligatia de a inlatura consecintele faptei sale sau sa convina cu partea civila o modalitate de reparare a prejudiciului produs, stabilind un termen de 9 luni pentru executarea obligatiilor stabilite in acordul de mediere,

Prin mediere părțile pot dispune atat asupra aspectelor referitoare la recuperarea prejudiciului produs ca urmare a savarsirii infractiunii, dar si asupra cheltuielilor judiciare avansate de stat (numai în cazul încetării procesului penal) si a altor cheltuieli judiciare efectuate de parti, caz in care instanţa va dispune asupra cheltuielilor conform intelegerii partilor stabilita printr-un acord de mediere, cu privire la modalitatea si persoana care le va suporta(art. 275 alin.(1) pct. 2 lit. c si art. 276 alin. (3)  C.p.p.).

Acordul prin care partile au convenit cu privire la recuperarea prejudiciului, in faza de urmarire penala, poate fi supus validarii prin autentificare la notar sau consfintire la instanta (procurorul are atributii doar in sfera penala a cauzei);

Daca acordul de mediere intervine în faza de judecata (doar pana la momentul citirii actului de sesizare de catre instanta), aceasta va lua act de intelegerea partilor in continutul hotararii judecatoresti si va opri procesul penal.

În conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1, 2 si 3) din Codul de procedură penală, ’’în cursul procesului penal, cu privire la pretențiile civile, inculpatul, partea civilă și partea responsabilă civilmente pot încheia o tranzacție sau un acord de mediere, potrivit legii.  Inculpatul poate recunoaste in tot sau in parte pretentiile partii civile, iar instanta obliga la despagubiri in masura recunoasterii, Pentru pretentiile civile nerecunoscute, urmand sa se depuna probe,,.

In cazul în care părțile nu au ajuns la o intelegere, procedura penala  va fi reluată, din oficiu, din momentul prezentării procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, dar nu mai târziu de trei luni de la data semnării contractului de mediere.

In cauzele penale, medierea trebuie sa se desfasoare cu garantarea dreptului la asistenta juridica si serviciile unui interpret (daca este cazul). Daca partile renunta la aceste servicii, mentiunea trebuie făcută în mod expres, sub sanctiunea nulitatii intregii proceduri de mediere.

Înțelegerea părtilor formulata prin Acordul de mediere, va fi transmisa prin grija mediatorului organelor  judiciare, care vor lua act de voința acestora și vor dispune în consecință.

În cazul minorilor, garanţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului penal trebuie asigurate, în mod corespunzător, şi în cadrul procedurii de mediere

ACORDUL DE MEDIERE

 

Art.16, lit.g, NCPP “actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata, daca a intervenit impacarea sau a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii”(legea medierii).

Acordul de mediere este forma scrisa a solutiei identificate de catre parti si vizeaza fie aspecte legate  de latura civila si latura penala a cauzei, fie aspecte legate doar de latura civila sau doar de latura penala a acesteia.

Partile pot alege sa investeasca Acordul de mediere cu formula executorie prin consfintirea acestuia de catre instanta de judecata, autentificare notariala sau atestare avocatiala. Astfel, pentru neindeplinirea obligatiilor asumate si consemnate in Acordul de mediere, partea interesata poate apela la un executor judecatoresc in vederea declansarii procedurii de executare silita, fără a efectua alte demersuri prealabile.

 

        Avantajele medierii pentru partea vatamata:

–  medierea  raspunde nevoilor victimelor si familiilor restranse ale acestora, sub aspect emotional, financiar si social;

– libertatea de a dispune asupra solutiei privind recuperarea prejudiciului produs prin savarsirea infractiunii;

– posibilitatea recuperarii prejudiciului intr-un timp mult mai scurt;

– desfasurarea procedurii de mediere intr-un cadru privat, in conditii de confidentialitate, cu protejarea imaginii si a intimitatii victimei, spre deosebire de publicitatea data de judecata clasica;

– partea vatamata poate decide daca  negocierile se vor purta printr-un dialog direct cu suspectul/inculpatul (in sedinte comune) sau indirect (in sedinte separate), prin intermediul mediatorului;

– posibilitatea prezentei altor persoane in cadrul sedintelor de mediere, care au legatura cu cauza penala sau care sunt agreate de parti;

– termenul de 3 luni privind suspendarea procedurii de depunere a plangerii prealabile sau pentru suspendarea procedurii judiciare, in vederea solutionarii pe cale amiabila a conflictului;

-posibilitatea de a reveni pe calea justitiei pentru judecarea cauzei atunci cand prin mediere, nu s-a obtinut rezultatul dorit;

  1. Avantajele procedurii de mediere pentru autorul faptei:

                – fapta prevazuta ca infractiune si solutionata prin mediere nu va mai fi inscrisa in cazierul judiciar;

– intelegerea totala cuprinsa in Acordul de mediere impiedica punerea in miscare sau continuarea procesului penal;

–  evitarea unui proces penal si exonerarea totala de raspundere penala la infractiunile pretabile impacarii ori retragerii plangerii prealabile;

– partea vatamata nu mai poate depune plangere pentru aceeasi fapta;

– sansa pentru autorul faptei de a ramane in libertate si de a se reeduca;

– revocarea masurii arestului preventiv, Acordul de mediere fiind o conditie care inlatura aceasta masura, conform art. 242 alin. 1 din NCPP.

– posibilitatea reducerii pedepsei aplicate sau a limitelor de pedeapsa, retinand ca o circumstanta atenuanta Acordul de mediere prin care se arata eforturile faptuitorului de a reduce sau inlatura consecintele infractiunii savarsite.

 

Gorj, Romania
0740898487
contact@medieregorj.ro

Follow us:

Consultanță gratuită

Otilia Belcineanu – Birou de mediator

Copyright © Medieregorj.ro 2025