Procedura

Procedura de mediere – Pașii către o soluție amiabilă și eficientă a disputei tale

Metode practice, flexibile și eficiente, într-un proces structurat, cu caracter voluntar.

Medierea este un proces structurat, dar flexibil, care permite părților aflate în conflict să ajungă la o înțelegere avantajoasă fără a apela la instanțele de judecată. Procedura medierii este reglementată de lege și se desfășoară într-un cadru legal și sigur, respectând principiile neutralității, confidențialității și echității.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci cănd alegi medierea

1. Contactarea mediatorului
Primul pas în inițierea unui proces de mediere este contactarea unui mediator autorizat.

Medierea poate fi solicitată de ambele părți sau de una dintre ele, caz în care mediatorul se va  ocupa de transmiterea invitației către cealaltă parte implicată.

2. Acceptarea invitației 
Partea invitată se va prezenta la biroul de mediere la data și ora stabilite în invitație,

 În aceasta etapă, mediatorul expune opțiunile și beneficiile medierii raportate la disputa în cauză, iar părțile decid dacă doresc să continue procedura.

Acceptarea medierii trebuie să fie liber exprimată  și expres formulată printr-o cerere scrisa si inaintată mediatorului.

Mediatorul se va consulta cu părțile asupra unui calendar și asupra condițiilor în care se va desfășura procedura de mediere.

4. Semnarea contractului de mediere
Daca partile sunt de acord sa continue, se va încheia  contractul de mediere in care vor fi stabilite obiectul medierii, drepturile si obligatiile partilor, onorariul mediatorului si alte aspecte organizatorice.

5. Discuțiile și negocierea
Aceasta este etapa centrală a medierii, unde părțile își expun nevoile și interesele, își exprimă punctele de vedere și, cu ajutorul mediatorului, identifică soluții acceptabile pentru ambele părți. Mediatorul nu impune o soluție, ci faciliteaza comunicarea și ajută părțile să găsească un acord echitabil.

6. Încheierea Acordului de Mediere
Dacă părțile ajung la un consens, se redactează un Acord de mediere care conține soluția convenită. Acest acord poate avea caracter obligatoriu și poate fi supus procedurilor legale pentru a deveni titlu executoriu.

Ce se intamplă după mediere?

  • Dacă s-a ajuns la un acord, acesta poate fi autentificat la notar sau consfințit de instanța de judecată pentru a avea putere executorie.
  • In cazul unor anumite conflicte generate de săvârșirea unor fapte penale, Acordul de mediere poate duce la închiderea dosarului si exonerarea de răspundere penală a făptuitorului (a se vedea secțiunea DOMENII).
  • Dacă nu s-a ajuns la un acord, părțile își păstrează dreptul de a continua demersurile pe cale judiciară.
  • Medierea rămâne un proces voluntar, iar desfășurarea  acestuia nu afectează dreptul părților de a se adresa instanței în orice moment.
  • Părțile nu se mai pot adresa intanței de judecată pentru cauzele soluționate și executate conform ințelegerii cuprinse în Acordul de mediere.

Avantajele procedurii de mediere

✅ Procedura rapida si eficienta
✅ Costuri reduse comparativ cu un proces judiciar
✅ Confidentialitate absoluta
✅ Solutii personalizate, adaptate nevoilor partilor
✅ Relatii pastrate intre parti, evitand escaladarea conflictului

Contactează-ne pentru a putea veni în sprijinul tău, în identificarea unei soluții  potrivite situației tale!

Gorj, Romania
0740898487
contact@medieregorj.ro

Follow us:

Consultanță gratuită

Otilia Belcineanu – Birou de mediator

Copyright © Medieregorj.ro 2025