Dispute între angajatori și angajați sau între colegi la locul de muncă?
Cu ajutorul unui mediator, atmosfera tensionată de la locul de muncă poate fi restabilită și de asemenea, prejudiciile (de imagine, financiare, emoționale), pot fi evitate.
Buna comunicare, respectarea cadrului legal și a clauzelor contractuale negociate de părți, întrajutorarea și respectul reciproc sunt factori care contribuie activ la menținerea relațiilor și a unui climat armonios la locul de muncă, asigurând astfel progresul profesional și material, atât pentru angajator, cât și pentru angajat.
Art. 73, alin.2, din Legea 192/2006 evidențiază că, ”dispozițiile prezentei legi se aplică și în medierea conflictelor de drepturi de care părțile pot dispune, din cadrul conflictelor de munca”.
Medierea poate fi utilizată fără dificultate atunci când părțile se află în conflicte de muncă ce decurg din încheierea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă și care vizează aspecte legate de: plata drepturilor salariale (salarii restante, diurna, sporuri), plăți compensatorii, plata despagubirilor pentru acoperirea unui prejudiciu rezultat din desfășurarea raporturilor de muncă, clauzele contractelor individuale de muncă, precum și constatarea nulității acestora, concedieri și desfacerea contractului de muncă, aspecte legate de mediul de lucru ( abuzuri, hărțuiri), condițiile de muncă, sancțiuni disciplinare și contestarea lor, anularea evaluării profesionale anuale și orice alte drepturi pe care părțile le pot negocia.
Obiectivul principal al medierii este de a facilita comunicarea între părțile aflate în dispute și identificarea unei soluții totale sau parțiale, avantajoasă și acceptabilă pentru toate părțile implicate, cu investiții financiare și de timp reduse.
Părțile pot alege stingerea disputei prin mediere înainte de inițierea unei proceduri judiciare, dar și ulterior, până la soluționarea cauzei.
Părțile pot apela la un mediator, fie din proprie inițiativă, la cererea uneia dintre părți sau a tuturor celor implicați, fie la îndrumarea instanței de judecată, dacă litigiul a fost dedus judecății de către o instanță.
Acordul de mediere obținut înainte de a iniția un proces în fața instanței poate fi autentificat de notarul public sau poate fi consfințit de instanța de judecată, care va lua act de înțelegere și va emite o hotărâre în acest sens.
Dacă părțile aleg medierea după sesizarea autorităților judecătorești, acestea pot solicita instanței suspendarea judecării litigiului pentru o perioada de maxim 3 luni, în vederea soluționării disputei pe cale amiabilă, urmând ca Acordul de mediere astfel rezultat să fie înaintat instanței pentru a lua act de acesta și pentru a emite o hotărâre care să consfințească întețegerea părților cuprinsă în respectivul acord.
Avantaje pe care le prezintă medierea în soluționarea litigiilor de muncă
– confidențialitatea informațiilor, timpul redus de soluționare și cheltuielile mult mai mici decât alte proceduri de stingere a unui conflict au consacrat relevanța și eficiența medierii ca alternativă în soluționarea litigiilor de muncă;
-negocierea dintre părți are loc fără publicitate, cu celeritate și în condiții agreate de părți, care în fața instanței nu ar avea întotdeauna valoare probatorie sau argumentativă;
– o situație de conflict se poate transforma cu succes într-o nouă oportunitate, cu soluții durabile, pe termen lung, atât pentru angajat, cât și pentru angajator;
– rolul preventiv, și restaurativ al procedurii de mediere reduce riscul escaladării unor posibile conflicte, care, deduse instanței de judecată spre soluționare, de cele mai multe ori se rezumă la un rezultat însoțit de pierderi financiare sau deteriorarea imaginii companiei, rupturi relaționale greu de recuperat sau iremediabile;
– cultivarea și promovarea unui mediu de lucru bazat pe respect, egalitate și dreptate, evitând astfel efectele unei atmosfere tensionate și neproductive, cu pierderi însemnate pe termen mediu și lung.